ACTUEEL

'Jongeren met kanker vaak laat bij huisarts'

Jongeren met kanker komen vaak pas in een laat stadium bij de huisarts met klachten. Dat stelt Winette van der Graaf, hoogleraar Translationele oncologie in het Radboudumc, in het augustusnummer van Mednet-magazine.

"Jongeren trekken laat aan de bel”, aldus Van der Graaf in Mednet-magazine. “Dan hebben ze al heel lang een vergrote zaadbal, maar gaan ze niet naar de huisarts omdat het niet stoer is om ergens last van te hebben en anders te zijn dan leeftijdsgenoten. Ook schaamte kan een rol spelen."
Wat de diagnose ook kan vertragen is dat ouders hun adolescente kinderen niet meer van nabij zien. “Ouders van jonge kinderen zien hun kinderen bloot of hebben het kind op schoot, waardoor ze iets kunnen zien of voelen. Dat is op de oudere leeftijd niet meer zo. Jongeren ontkennen ook naar hun ouders dat er wat loos is.”

Met het oog op dit alles pleit Van der Graaf er voor om adolescenten en jongvolwassenen tussen 18 en 35 jaar als een aparte patiënten groep te beschouwen en zorg hier op af te stemmen.

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top