ACTUEEL

Achmea krijgt 1,3 miljoen na zorgfraudezaak

Medisch Centrum Rhijnauwen moet zorgverzekeraar Achmea meer dan 1,3 miljoen euro terugbetalen na fraude met zorgdeclaraties.

Dat heeft de Utrechtse rechtbank in juli bepaald.

Het behandelcentrum uit Bunnik declareerde tussen 2007 en 2011 duizenden onderzoeken die waren uitgevoerd in het aan Medisch Centrum Rhijnauwen gelieerde ELN (Europees laboratorium voor nutriënten). In de administratie werd opgenomen dat deze onderzoeken waren aangevraagd door huisartsen, waardoor ze voor vergoeding in aanmerking kwamen. In werkelijkheid waren bijna alle aanvragen afkomstig van alternatieve zorgverleners, zoals natuurartsen, orthomoleculaire artsen en diëtisten. Die worden niet vergoed.

Zorgfraude

De zorgfraude kwam in 2011 aan het licht, na een klacht van een patiënt. De zaak kwam in 2013 voor de rechter. Medisch Centrum Rhijnauwen verweerde zich door te stellen dat de huisartsenverwijzingen niet expres op de declaraties zijn gezet. Het declareren werd uitbesteed aan een bedrijf. Het behandelcentrum verweet Achmea ook dat ze eerder en beter had moeten controleren. De rechter stelde echter de verzekeraar in het gelijk en achtte grootschalige fraude bewezen. Daarna is berekend hoeveel het Medisch Centrum Rhijnauwen en het bestuur moeten terugbetalen. De uitspraak van 9 juli werd vorige week openbaar gemaakt: het gaat om een bedrag van 1.318.402,35 euro.

FIOD

Emar Vogelaar, biochemicus en directeur van Medisch Centrum Rhijnauwen, gaat in hoger beroep tegen de beslissing. Inmiddels loopt er ook een strafzaak tegen Vogelaar en een mededirecteur. Ze zijn in april aangehouden op verdenking van oplichting, valsheid in geschrifte en witwassen. De FIOD heeft beslag gelegd op de administratie en op bankrekeningen, een luxe camper en een auto.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top