ACTUEEL

Borghouts had geen kritiek op rookverbod

Minister van Volksgezondheid Ab Klink heeft opmerkingen van commissaris van de Koningin van Noord-Holland Harry Borghouts over het rookverbod verkeerd begrepen. Dat heeft Borghouts zaterdag gezegd. De CDA-minister reageerde zaterdag in de Volkskrant fel op de veronderstelde kritiek van Borghouts.

Aantasting gezag

Borghouts had in zijn nieuwjaarstoespraak onder meer gezegd dat de aankondiging van Klink van scherp toezicht op het rookverbod vooralsnog weinig indruk lijkt te maken. Hij voegde daaraan toe dat de werkelijkheid nog niet verandert met het maken van wetten alleen. Er moet ook draagvlak voor die wetten zijn. Als dat er niet is en de wet wordt niet nageleefd, dan wordt het overheidsgezag aangetast, stelde Borghouts (GroenLinks).

Belang van goed toezicht

Klink zegt in de Volkskrant onder meer dat hij begrip heeft voor eventuele zorgen van de horeca, 'maar niet voor baarlijke nonsens'. Hij voegde daaraan toe dat Borghouts wel de laatste is om hem te wijzen op het belang van goed toezicht door de overheid. Daarmee verwees hij naar de financiële klap die Noord-Holland heeft opgelopen tijdens de kredietcrisis door risicovolle beleggingen van de provincie.

Voorbeeld

Borghouts zegt nu dat hij met de opmerkingen tijdens zijn nieuwjaarstoespraak alleen een voorbeeld wilde geven over tanend gezag van de overheid. "Het was geen kritiek op het rookverbod op of hoe dat wordt gehandhaafd. Ik wilde aangeven dat het gezag wordt aangetast, doordat mensen zich niets aantrekken van bijvoorbeeld het rookverbod." (Novum)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top