ACTUEEL

Social media voor hart- en vaatpatiënten

Een aantal cardiologen en cardiochirurgen in Nederland hebben het social media platform hart.volgers.org ontwikkeld. Deze is bedoeld voor patiënten met hart- en vaatziekten en hun naasten. Het platform is nu online gegaan, zo liet de organisatie op 11 augustus weten.

Hart.volgers.org is gemaakt voor computer, smartphone en tablet. Het platform is bedoeld om vragen te beantwoorden over medicatie, behandeling en ingrepen en daarnaast kunnen patiënten en hun naasten ervaringen delen.

Experts

De kwaliteit van de informatie wordt continu bewaakt door de medisch experts. Bovendien kunnen gebruikers van het platform direct vragen stellen aan vooraanstaande specialisten op het gebied van hartproblemen.

Behoefte

Daar bleek veel behoefte aan. Uit onderzoek blijkt dat meer dan 55 procent van personen tussen de 45 en 65 jaar medische informatie op internet en social media zoekt. Bij jongeren van 18 tot 24 jaar is dat zelfs negentig procent. Eén op de vier Nederlanders sterft als gevolg van een hart- of vaatziekte. In 2013 waren dat bijna 39.000 mensen. Per dag overlijden 107 mensen als gevolg van deze aandoeningen en worden er nog eens duizend mensen opgenomen voor een behandeling. Meer dan één miljoen mensen lijden in Nederland aan een hart- of vaatziekte, wat betekent dat minstens een kwart van alle Nederlanders direct of indirect te maken heeft met een hart- of vaatziekte.

Ethiek

Naar eigen zeggen is hart.volgers.org het eerste platform waar social media, moderne wetenschap, medische ethiek en specialistische kennis op deze manier bij elkaar komen. De patiëntenvereniging De Hart&Vaatgroep en de Hartstichting ondersteunen het initiatief

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top