ACTUEEL

Experimenteel ebolamiddel alleen voor artsen

Liberia krijgt precies genoeg van het experimentele medicijn tegen ebola om twee geïnfecteerde artsen te behandelen. Dat zei minister van Informatie Lewis Brown dinsdag.

De Verenigde Staten sturen het medicijn ZMapp deze week naar Liberia. Het door het ebolavirus getroffen land heeft daarom gevraagd. De zieke artsen hebben schriftelijk toestemming gegeven voor hun behandeling, liet de minister van het West-Afrikaanse land weten.

Ethisch

Het aanbieden van experimentele medicijnen tegen ebola is ethisch verantwoord, liet de Wereldgezondheidsorganisatie WHO op 12 augustus weten. Deskundigen hebben zich dezer dagen in Zwitserland over die vraag gebogen. Er moet wel zo goed mogelijk getest worden wat de werking van die medicijnen precies is, verklaart de WHO.

Missionaris

ZMapp, dat alleen op apen is getest, is gebruikt bij de behandeling van twee Amerikanen in de Verenigde Staten en bij een Spaanse missionaris die vorige week naar zijn geboorteland werd overgebracht. Alle drie zijn in Liberia besmet geraakt. De 75-jarige missionaris, voor zover bekend de eerste Europeaan die met het ebolavirus was bemet, is in een ziekenhuis in Madrid overleden. Dat heeft de Spaanse krant El País 12 augustus gemeld. 

Besmettingen

Liberia behoort met Guinee en Sierra Leone tot de landen die het zwaarst door het ebolavirus zijn getroffen. Er zijn daar meer dan 1800 besmettingen met het virus vastgesteld. De WHO meldde dat 1013 mensen aan de ziekte zijn gestorven. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top