ACTUEEL

ZorgSaam gaat concurrentie aan met ADRZ

De afdelingen neurologie, longgeneeskunde en kindergeneeskunde van ZorgSaam houden vanaf volgende maand spreekuren in Middelburg. Dat meldt de PZC. De zorgaanbieder uit Zeeuws-Vlaanderen ontvangt Walcherse en Bevelandse patiënten in een deel van het pand van de Kamer van Koophandel.

De directie van het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis (ADRZ) dat ook in de regio Middelburg werkt, is ongelukkig met het initiatief van ZorgSaam. ADRZ-bestuurder Rinus van Riel noemt het ‘botte concurrentie die de ziekenhuizen verder uiteen drijft.’

Service

Volgens ZorgSaam heeft concurrentie er echter niets mee te maken. "Wij ontvangen in Terneuzen, Oostburg en Hulst nu jaarlijks dertienduizend Walcherse en Bevelandse patiënten. Deze service in Middelburg past in onze uitgangspunten om de zorg zo dicht mogelijk bij de patiënt aan te bieden", vertelt een woordvoerder aan PZC.

Pilot

ZorgSaam zit midden in een bezuinigingsronde van zes miljoen euro. De spreekuren in Middelburg zijn onderdeel van een pilot. In 2015 bepaalt de organisatie of de kliniek in Middelburg blijft. 

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Paul Witteman

20 september 2014

Bestuurlijk en financieel onvermogen van beide ziekenhuizen heeft geleid tot de huidige "botte concurrentie" situatie waarbij de patiënt allang niet meer centraal staat maar het eigenbelang van de bestuurders prevaleert.
Het is te gek voor woorden dat de bestuurders van deze twee Zeeuwse ziekenhuizen, zo dicht bij elkaar gelegen, op deze wijze met elkaar omgaan. Wellicht moeten beide ziekenhuizen onder één capabel bestuur worden gebracht. Met het terugtreden van Paul Rademacher, voorzitter van de RvB van ZorgSaam en het vertrek van Rinus van Riel, ad interim bestuurder van het ADRZ, is al een zeer goede stap in deze richting gezet. Met de komst van Claudia Brandenburg als nieuw lid van de RvB van het ADRZ kan hiermee een nieuwe start worden gemaakt. Jos de Beer die door het provincie bestuur als zorgverkenner is benoemd, met als opdracht het onderzoeken van een betere samenwerking tussen de beide ziekenhuizen, kan hier direct mee aan de slag. De €75000,00 die door de provincie voor het onderzoek beschikbaar zijn gesteld vallen dan niet in een bodemloze put met een positief resultaat zoals een bestuurlijke indikking en de daarbij behorende riante kostenbesparing waarbij de Zeeuwse patiënt alleen maar beter van wordt. We moeten natuurlijk nog wel even af van de achterblijvende bestuurders die mede hebben bijgedragen aan deze situatie.

Top