ACTUEEL

Ethische commissie moet willekeur ggz indammen

Zorgverzekeraars zouden een ethische commissie moeten instellen die optreedt wanneer therapeutische en inkoopbelangen op elkaar botsten. De commissie zou er met name voor moeten waken dat cliënten die niet passen in de gangbare behandel- en inkoopprotocollen buiten de boot vallen.

Dat bepleit Jeroen Muller, bestuursvoorzitter van ggz-aanbieder Arkin en vicevoorzitter van het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) in een blog op Skipr.nl. Volgens Muller dreigen kwetsbare patiënten het slachtoffer te worden van de aangescherpte spelregels rond zorginkoop. Het gaat met name om cliënten die binnen de reguliere instellingen vanwege hun langdurende klachten uitbehandeld zijn. Ondanks hun evidente zorgvraag lukt het deze cliënten volgens Muller vaak niet om passende ambulante zorg vergoed te krijgen.  

“Prima als er een gelijk speelveld is voor iedereen”, schrijft Muller. “Maar zeg nou eerlijk, de selectieve inkoop van een verzekeraar lijkt soms meer op selectief machtsmisbruik. Ik wil daarom dat er een ethische commissie in het leven geroepen wordt om moeilijke cases op hun merites te kunnen beoordelen."

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top