Finance

TNO: 'Recessie is gunstig voor zorgbouw'

De kosten als gevolg van de ingezakte bouwproductie vallen weer binnen de geraamde budgetten van de zorggebouwen. Dat blijkt uit onderzoek van het Centrum Zorg en Bouw van TNO.

Herstel van concurrentie

TNO spreekt van een herstel van de concurrentie op de aanbestedingsmarkt en van dalende prijzen. Dit is te wijten aan minder werk in de bouw. Vooral voor AWBZ-voorzieningen vallen de aanbestedingsresultaten in 2009 voordelig uit. De kentering van de bouwmarkt is minder zichtbaar bij grote nieuwbouwplannen van ziekenhuizen vanwege de gekozen bouworganisatie en aanbestedingsvorm en de omvang en complexiteit. Maar ook hier is sprake van meer concurrentie.

Kostenkengetallen

TNO heeft in het Jaarbeeld Bouwkosten Zorgsector 2009 de nieuwe kostenkengetallen gepubliceerd. De kengetallen bieden een referentie voor businesscases en het aansturen en begeleiden van een bouwopgave. Het Jaarbeeld is niet bindend. Download het Jaarbeeld Bouwkosten Zorgsector 2009.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Van Schelven

31 augustus 2009

Wanneer gaat er aandacht besteed worden aan de kapitaallastenbrief en de opmerkelijk gevolgen daarvan? Het is interessant om de banken eens langs te gaan.

Top