ACTUEEL

'Wetenschappelijk onderzoek UMC's bij wereldtop'

De acht universitaire medisch centra (umc’s) in Nederland scoren wetenschappelijk heel goed. Zij publiceren ongeveer een derde van het totaal aantal wetenschappeijke artikelen in Nederland. Die publicaties worden bovendien vaak geciteerd door andere wetenschappers.

Twee umc’s worden zelfs 71 procent vaker aangehaald dan het wereldgemiddelde. De umc’s verwerven ook veel geld voor wetenschappelijk onderzoek: in 2012 was dat in totaal 575 miljoen euro. 

Rapport

Dat blijkt uit een nieuw rapport van het Rathenau Instituut; de Feiten & cijfers universitair medische centra, het eerste brede overzicht van gegevens over de umc’s.

Kwart meer

In totaal hebben onderzoekers van de Nederlandse umc’s in de periode 2008-2011 meer dan 44.000 wetenschappelijke publicaties uitgebracht. Dat was een kwart meer dan in de drie jaar daarvoor. De 44.000 publicaties worden bovendien vaak geciteerd door andere wetenschappers. Dat is een graadmeter voor de kwaliteit van die publicaties,a ldus het Rathenau Instituut. 

Citatiescores

Zo zijn in de periode 2008-2011 de artikelen van het UMC Groningen 52 procent procent vaker geciteerd dan het wereldgemiddelde en die van het VUmc en het Erasmus UMC zelfs 71 procent. Sinds de periode 2004-2007 zijn die citatiescores bovendien bij alle umc’s gestegen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top