ACTUEEL

'Meer borstkankeroperaties niet altijd beter'

'Meer borstkankeroperaties niet altijd beter'

Het aantal borstkankeroperaties dat een ziekenhuis jaarlijks uitvoert, speelt in Nederland geen rol van betekenis bij de kans op genezing van patiƫnten met borstkanker.

Dit blijkt uit onderzoek van het Integraal Kankercentrum Nederland waarover Sabine Siesling publiceert in Breast Cancer Research and Treatment. Het onderzoek geeft geen onderbouwing voor de grote aandacht die momenteel bestaat voor volumenormen bij de behandeling van borstkanker in Nederland.

Invloed

De onderzoekers analyseerden gegevens uit de Nederlandse Kankerregistratie van bijna 59.000 patiënten die in de periode 2001-2005 werden geopereerd aan borstkanker. Onderzocht werd welke patiënten na gemiddeld tien jaar waren overleden en of het aantal operaties dat per jaar per ziekenhuis werd gedaan hierop van invloed was.

Uit het onderzoek blijkt dat ziekenhuizen met jaarlijks 75 tot 99 operaties,100 tot 149, 150 tot 199 en meer dan 200 operaties even goede resultaten hebben. In de ziekenhuizen die minder dan 75 borstkankeroperaties per jaar doen, blijkt de sterfte in de tien jaar na diagnose en na casemixcorrectie 9 procent hoger te zijn.

Hoge leeftijd

De studie toont aan dat factoren als hoge leeftijd ten tijde van diagnose, een hoger stadium, een grotere tumor, een groter aantal positieve lymfeklieren, een diagnose langer geleden en een lagere sociaaleconomische status in sterkere mate resulteren in een slechtere overleving dan het aantal operaties per jaar.

Ingewikkelder

Door de ontwikkeling van moleculaire testen en nieuwe behandelmogelijkheden zal de zorg voor patiënten met borstkanker steeds ingewikkelder worden. Dit vereist een multidisciplinaire benadering van de monitoring van kwaliteit van zorg, zoals op dit moment wordt gedaan in de Nabon Breast Cancer Audit (NBCA),waaraan inmiddels alle Nederlandse ziekenhuizen deelnemen.

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top