ACTUEEL

'De wijk is geen Haarlemmerolie'

'De wijk is geen Haarlemmerolie'

Gertrude van den Brink, bestuursvoorzitter van Middin, plaatst vraagtekens bij de toekomstige rol van familie, vrienden, buurten en wijken in de zorg voor kwetsbare mensen.

“De wijk wordt nu soms voorgesteld als een soort Haarlemmerolie, het middel tegen alle kwalen. Maar niet alles in de wijk is krachtig of prachtig. Er zijn genoeg wijken waar de ‘buurt’ niet naar je omkijkt.” Dit zegt Van den Brink in het septembernummer van Skipr magazine tegen interviewer Willem Wansink.

Beschutting

Van den Brink steunt de hervorming van de langdurige zorg die in 2015 ingaat. Maar ze waarschuwt voor de kwetsbaarheid van haar cliënten. Vooral licht verstandelijke gehandicapten die zelfstandig in een wijk wonen, kunnen in de knel komen. “Sociaal gezien zijn deze mensen niet altijd even sterk. Terwijl zij juist de beschutting nodig hebben die wij hen kunnen bieden”, aldus de Middin-bestuurder. Ze wijst op de dreigingen: “Eenzaamheid, verslaving, de verleiding door loverboys en uitbuiting.”

Retoriek

Tegen iedereen die met Middin te maken krijgt, zegt zij: “Kom kijken. Als Haagse politici ons bezoeken en meemaken hoe wij omgaan met mensen die een beperking hebben, dan maakt dat meteen verschil. Dan verdwijnt de retoriek. Want niet de dagkoersen van de Tweede Kamer zijn bepalend voor de kwaliteit van zorg.”

Simpel

Haar adagium? “Slim concurreren is niet meer van deze tijd. Het gaat om samenwerken, zowel intern als extern. Binden is het kenmerk van de toekomst: slim verbinden en elkaars taal willen begrijpen. Laat je als bestuurder niet afleiden van waar je op de lange termijn mee bezig bent. Heb vertrouwen, geef je medewerkers de ruimte om te innoveren; maak het mogelijk dat zij hun eigen kracht ontwikkelen. En houd het simpel.”

 

 

 

 

 

3 Reacties

om een reactie achter te laten

Kees Marges

20 augustus 2014

Jammer dat Middin pas na de besluitvorming door de politiek zo publiekelijk stelling neemt. Had meer effect gehad als dat voor de besluitvorming in parlement zou zijn gebeurd of voor de regering een besluit nam dat naar de Tweede Kamer als wetsontwerp werd gestuurd. Door nu pas met deze opmerkingen te komen, wekt Middin de indruk dat ze nu plotseling afstand neemt van de politieke besluitvorming en nu pas ziet waar het belang van hun cliënten ligt. Lijkt veel op het populair willen doen zonder consequenties zoals politici dat zo goed kunnen. Inhoudelijk heeft Middin natuurlijk helemaal gelijk. Maar ook de zwaarder verstandelijk beperkte mensen ondervinden de gevolgen van de bezuinigingen, ook bij Middin.

Communicatie Middin

21 augustus 2014

Beste Kees,
Goed te lezen dat je je kunt vinden in deze mening.
Wel wil ik aangeven dat je dit stukje toch wel binnen de context van de rest van het artikel zou moeten lezen. Als ik het goed begrepen heb, komt het blad aan het eind van deze week uit. Daar kun je het gehele artikel lezen en ook de context waarbinnen deze uitspraken gedaan zijn.

Op je claim dat Middin voor besluitvorming niet zo publiekelijk standpunt heeft genomen, wil ik je laten weten dat dit interview nog voor definitieve besluitvorming is afgenomen, op initiatief van Skipr. Skipr heeft dit stukje echter nu pas gepubliceerd. Middin heeft een duidelijke visie en daar staan we volledig achter. Ook voor het interview en de publicatie van dit artikel was dat zo. We gaan ervan uit dat je, als voorzitter van het platform VG, ons ook op die manier hebt leren kennen. Mocht je hierover nog verder in gesprek willen gaan met ons, dan nodigen we je graag uit voor een gesprek.

Met groet
Communicatie Middin

willem Wansink

21 augustus 2014

Prima reactie van Communicatie Middin. Klopt helemaal. Het interview met bestuursvoorzitter Gertrude van den Brink van Middin is reeds voor de zomervakantie gevoerd.

's Zomers valt er een uitgave van Skipr magazine uit. Daarom staat het complete (genuanceerdere) verhaal in het septembernummer dat deze week verschijnt. En werd het nieuwsbericht pas op 19 augustus op de site van Skipr geplaatst.

Voor een helder beeld van de visie die Middin heeft op de zorg voor mensen met een handicap, is lezing van het hele vraaggesprek in Skipr magazine zeker aan te raden.

Top