ACTUEEL

WHO-medewerker besmet met ebola

Voor het eerst is ook een medewerker van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) besmet met ebola. De hulpverlener is in Sierra Leone en wordt daar behandeld, aldus de organisatie zondag in een verklaring. De identiteit van de WHO'er is niet bekendgemaakt.

Sinds de ebola-epidemie in maart in West-Afrika uitbrak, heeft de WHO bijna 400 medewerkers naar het gebied gestuurd voor hulp. Vooral in Sierra Leone, Guinee en Liberia grijpt het dodelijke virus snel om zich heen. De uitbraak heeft inmiddels 1427 levens geëist. Meer dan 2600 mensen hebben de ziekte opgelopen.

Congo

Zondag maakte de minister van Volksgezondheid van de Democratische Republiek Congo bekend dat ook daar twee mensen positief zijn getest op ebola. Zij zijn overleden. Bij zes andere doden is nog niet aangetoond dat ze besmet waren, maar Congo gaat ervan uit dat ebola hun fataal is geworden. De afgelopen maand vielen verschillende doden nadat ze een onbekend virus hadden.

De twee doden in Congo zijn de eerste doden buiten West-Afrika. Het is nog niet bevestigd of deze ziektegevallen gerelateerd zijn aan de uitbraak die sinds maart het westen van het continent in zijn greep houdt.

Aberdeen

Passagiers op een vlucht van Londen naar het Schotse Aberdeen zijn zondagavond bij aankomst twee uur in het vliegtuig vastgehouden. Ze moesten in het toestel van British Airways blijven zitten nadat een 10-jarig meisje, vermoedelijk uit Nigeria, tijdens de vlucht ernstig ziek bleek en mogelijk besmet was met het dodelijke ebola-virus. Daarover bericht de Schotse krant Daily Record.

Uiteindelijk bleek ze het virus niet onder de leden te hebben en mochten de reizigers vertrekken. Wel kregen ze het advies zich te laten onderzoeken. Het Nigeriaanse meisje is voor nader onderzoek naar het ziekenhuis gebracht. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top