HRM

Open brief tegen bezuinigingsdrift in zorg

Open brief tegen bezuinigingsdrift in zorg

Gemeenten moeten niet meer bezuinigen in de langdurige zorg dan door Den Haag wordt gevraagd. Dit betogen vakbonden FNV, CNV en VCP in een open brief aan alle wethouders. In de brief roepen zij de gemeenten op te stoppen met hun “bezuinigingsdrift”.

Te veel bezuinigen betekent volgens de bonden dat nog meer mensen hun baan kwijtraken. Geld dat eigenlijk bestemd is voor bijvoorbeeld de thuiszorg, wordt soms ook aan andere dingen besteed.

Thuiszorg

Volgens CNV-voorzitter Maurice Limmen korten sommige gemeenten meer dan de voorgeschreven 32 procent op de thuiszorg. “Er zijn voorbeelden bekend van gemeenten die meer dan de helft korten op het budget voor begeleiding en dagbesteding van gehandicapten en ouderen.’’

Verpleeghuizen

FNV-voorzitter Ton Heerts vreest dat door de 'dubbele bezuinigingen in de zorg' straks veel mensen in grote problemen komen. “Verpleeghuizen gaan dicht, maar gemeentes bezuinigen vervolgens ook de thuiszorg weg. Wie zorgt er dan voor onze ouderen en chronisch zieken?’’

De vakbonden kondigen aan dat zij de gemeenten nauwlettend gaan volgen en ‘naming and shaming’ niet zullen schuwen. De FNV zal hardop benoemen welke gemeenten asociaal beleid voeren.

Bezuinigingen

In het regeerakkoord werd in eerste instantie afgesproken dat er 3,4 miljard euro wordt bezuinigd op de langdurige zorg, dit werd later na overleg met de Tweede Kamer afgezwakt tot 2,3 miljard euro. De grootste bezuinigingsposten zijn in de thuiszorg, op begeleiding en persoonlijke verzorging wordt 1,6 miljard gekort en op huishoudelijke hulp 0,6 miljard. (redactie Skipr/ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top