ACTUEEL

Koraal start lectoraat bij Zuyd Hogeschool

Koraal Groep en Zuyd Hogeschool gaan samenwerken op het terrein van zorg gerelateerd onderzoek, zorginnovatie en onderwijs. Een van de stappen is de instelling van een bijzonder lectoraat door Koraal Groep bij Zuyd Hogeschool. Xavier Moonen is benoemd tot lector.

Het centrale thema van dit bijzonder lectoraat is 'inclusie van mensen met een verstandelijke beperking'. Koraal Groep en Zuyd Hogeschool richten zich op participatie in de maatschappij, besluitvormingsprocessen die hier bij horen en op toepassingen van nieuwe technologieën.

Anders denken

Zorgprofessionals zullen de komende tijd anders moeten gaan denken en handelen. Het uitgangspunt zal niet langer zijn "welke zorg kan ik bieden?", maar "welke zorg heeft u nodig?". De tendens is niet meer om beperkingen te compenseren, maar om in te zoomen op krachten en talenten van cliënten. Hetzelfde geldt voor cliënten. Het uitgangspunt zal niet langer zijn "op welke zorg heb ik recht?", maar " wat kan ik zelf, zo nodig samen met mensen in mijn omgeving, doen om mijn situatie te verbeteren?".

Xavier Moonen

Xavier Moonen is gepromoveerd in de pedagogiek en is als onderzoeker en beleidsadviseur werkzaam bij Koraal Groep in Sittard. Daarnaast is hij als docent en onderzoeker verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Hij houdt zich vooral bezig met projecten rond het doen van onderzoek over en samen met mensen met een verstandelijke beperking.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top