ACTUEEL

Terminale patiënten vaak onnodig opgenomen

Een kwart van de mensen in hun laatste levensfase wordt onnodig opgenomen in het ziekenhuis. Dat schrijft Trouw op basis van promotieonderzoek van gezondheidswetenschapper Ria de Korte-Verhoef aan het VU medisch centrum.

Ongeveer de helft van de mensen die na een lang ziekbed overlijden, belandt vlak daarvoor in een ziekenhuis. Een derde sterft er ook. Soms betreft het een korte opname, in 40 procent van de gevallen gaat het om een ziekenhuisverblijf van langer dan een week.

Complexe situatie

De belangrijkste redenen voor ziekenhuisopname zijn benauwdheid, misselijkheid, braken en darmproblemen. In het ziekenhuis krijgen deze patiënten vaak een eenvoudige behandeling van nieuwe medicijnen of een infuus. Iets wat de huisarts ook prima had gekund. Dat die zijn patiënten toch onnodig naar het ziekenhuis stuurt, komt door de complexe situatie waarin de huisarts moet handelen. Vaak is er sprake van een acuut medisch probleem.

"Er is stress en de patiënt en zijn naasten willen een oplossing en denken dat ze die alleen in het ziekenhuis kunnen vinden", aldus De Korte-Verhoef in Trouw. Het komt ook voor dat patiënten de huisarts omzeilen en zelf een opname regelen of er via de huisartsenpost terechtkomen.

Anticiperen

Daarnaast ontbreekt het huisartsen soms aan kennis over het bestrijden van benauwdheid en andere veel voorkomende klachten van terminale patiënten. "Ze bespreken wel vaak pijn met de patiënt, en wat daartegen te doen is. Maar over die andere problemen weten ze kennelijk minder", zegt de promovenda. Volgens haar moet de huisarts in een vroeg stadium met de patiënt en zijn naasten  praten over het verloop van de ziekte, de te verwachten klachten en hoe hij die thuis kan  behandelen. Ook scheelt het als de huisarts zijn patiënt vaker bezoekt en de huisartsenpost goed informeert.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top