ACTUEEL

Zelfverwijzing fysio ontlast huisarts niet

De werklast van Nederlandse huisartsen is niet veranderd sinds mensen zonder verwijzing bij een fysiotherapeut terecht kunnen. Dat schrijft het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde op basis van onderzoek van Ilse Swinkels.

In de periode van 2004 tot2009 kwamen iets minder mensen met rug-, schouder- en nekpijn in de huisartspraktijk,  maar het aantal mensen met knieklachten steeg. Het percentage Nederlanders dat een fysiotherapeut bezocht,  steeg van 17% in 2004 naar 21% in 2009, en het percentage zelfverwijzers steeg van 28% in 2006 naar 44% in 2010.

Jongeren

Jongere patiënten en mensen met rugklachten gingen vaker op eigen houtje naar de fysiotherapeut. Mensen die zonder briefje van de huisarts naar een fysiotherapeut stapten, kregen minder vaak een behandeling na het intakegesprek dan mensen die via de huisarts kwamen (87 procent tegen 94 procent). Zelfverwijzers hadden gemiddeld drie bezoeken minder nodig dan mensen met een verwijzing. 

Maatregel

In 2006 introduceerde VWS directe toegang tot fysiotherapie. Deze maatregel zou de werklast van huisartsen verminderen, de erkenning voor het beroep ‘fysiotherapeut’ vergroten, en de keuzevrijheid voor patiënten verbeteren. De onderzoekers brachten de Nederlandse situatie in kaart. Ze rekenden met gegevens van NIVEL  en CBS. In totaal analyseerden zij ruim 1 miljoen patiëntjaren bij huisartsen en bijna 90.000 fysio-patiënten.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Karen Jedema

31 augustus 2014

Ik kan mij hier wel een zeker effect voorstellen van het eigen risico. Naar de huisarts gaan ipv direct zelf door te verwijzen naar een fysiotherapeut kost je indiviudeel niets (wel de samenleving en de collectieve middelen). Bezoek aan fysiotherapeut vallen voor de eerste 20x buiten de collectieve verzekering en komen direct ten laste van de eigen portemonnee. En voor dit laatste blijken we meestal toch erg gevoelig....

Top