ACTUEEL

Praktijkrichtlijn decubitus kan averechts werken

In de meeste decubitusrichtlijnen wordt regelmatige wisselligging aanbevolen om de druk op de huid te verminderen en decubitus te voorkomen. Dit kan juist het tegenovergestelde effect hebben als dit op de verkeerde manier wordt gedaan.

Om de huid van patiënten te beschermen wordt in allerlei richtlijnen om decubitus te voorkomen, bijvoorbeeld gezegd dat tillen de voorkeur verdient boven duwen of trekken. Maar om de zorgverlener zo min mogelijk te belasten, wordt in de Praktijkrichtlijnen zorg aangegeven om juist niet te tillen, maar te duwen of te trekken.

Locomotion onderzocht in opdracht van ArjoHuntleigh het risico op decubitus voor de patiënt bij til- en transferhandelingen. De metingen uit dit onderzoek laten zien dat kleine verschillen in techniek bij veel transfers al tot grote verschillen leiden in risico’s op decubitus.

Doorbloeding

Het werkt volgens het onderzoek goed om de druk op de huid te verlichten door de instellingen van het bed regelmatig te veranderen. Hierdoor verandert het drukpatroon en verbetert de doorbloeding van de weefsels. De kans op decubitus neemt eveneens af als het contactoppervlak wordt vergroot  door de druk te spreiden en deze op risicoplaatsen lager wordt.

Restspanning

Daarnaast moet de zogenoemde restspanning in het weefsel van de patiënt na een transferhandeling altijd weg kunnen vloeien. Het onderzoek benadrukt het belang van goede hulpmiddelen, zoals verstelbare bedden, dubbel glijmateriaal (rollen of lakens) en therapeutische ligondersteuning.

Wel moeten ook die op de juiste manier gebruikt worden en dat kan en moet beter met de nieuwe inzichten. Het proefschrift van Esther Meesterberends gaf onlangs aan dat het gebruik van transferhulpmiddelen ook een reden kan zijn voor meer decubitus.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top