ACTUEEL

Overkill aan waarschuwingen maakt arts minder alert

Artsen in ziekenhuizen die een digitale waarschuwingsmelding krijgen bij het voorschrijven van een medicijn, klikken deze melding vaak weg. Hierdoor zien ze belangrijke waarschuwingen soms over het hoofd. Dit concludeert Heleen van der Sijs, ziekenhuisapotheker van het Erasmus MC, in haar promotieonderzoek dat woensdag verschijnt.

Medicijn voorschrijven kan veiliger

Zo'n 91 procent van de artsen klikt de waarschuwing weg zonder het recept aan te passen. Wanneer artsen een medicijn voorschrijven in het computersysteem, verschijnt er een op de drie keer een pop-up met een waarschuwing op hun computerscherm.

Irrelevante waarschuwingen

Echter, “Het systeem geeft ook vaak irrelevante meldingen, waardoor ziekenhuisartsen de waarschuwingen gaan negeren”, aldus van der Sijs. Zeventig procent van de artsen negeert nu bijvoorbeeld de waarschuwing dat bij het slikken van bepaalde geneesmiddelcombinaties een hartfilmpje moet worden gemaakt, omdat de middelen de kans op een hartritmestoornis kunnen vergroten. Van der Sijs pleit ervoor om de computersystemen zo aan te passen, dat artsen minder meldingen op hun scherm krijgen die er niet toe doen. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top