ACTUEEL

'Zorgkantoren actiever bij wachtlijsten'

De 'zorgkantoren' - die de contracten tussen zorginstellingen en zorgverzekeraars regelen - gaan "actiever en activistischer'' aan de slag met de wachtlijsten in de ouderenzorg. Staatssecretaris Martin van Rijn beloofde dat woensdag 3 september in een Kamerdebat.

De zorgkantoren zijn verantwoordelijk voor de wachtlijsten, maar moeten hun oordeel over mensen op de wachtlijst wel baseren op het oordeel van de professionals die bij de zorgaanbieders zitten, aldus Van Rijn. Hij wil dat van de 10.000 mensen die op een wachtlijst staan voor een plekje in een verpleeg- of verzorgingshuis duidelijk wordt of nog langer thuis kunnen blijven of dat ze acuut in een instelling moeten worden opgenomen. Soms staan mensen lang op de wachtlijst voor een verpleeghuis waar geen plek is en weten ze niet dat ze elders wel terecht zouden kunnen.

In het debat werd veel gesproken over een uitzending van Nieuwsuur vorige week waaruit bleek dat er 10.000 mensen op een wachtlijst staan, terwijl er in veel instellingen bedden leegstaan. De Kamer wil daar van af. Er is geld en er zijn plekken en Van Rijn moet maar regelen dat bureaucratie of administratieve systemen verhinderen dat mensen worden opgevangen die niet meer thuis kunnen wonen, aldus de Kamer. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top