ACTUEEL

SP wil opheldering over prijsafspraken pillen

De SP wil opheldering van minister Schippers over prijsafspraken die ze met fabrikanten heeft gemaakt over medicijnen tegen bloedstolling. Aanleiding is een bericht in de Telegraaf donderdag dat de ambtenaren op VWS details over de onderhandelingen niet wilden prijsgeven aan de Tweede Kamer.

Het ministerie laat in een reactie weten dat de Tweede Kamer altijd glashelder is ingelicht over afspraken die soms worden gemaakt met medicijnfabrikanten. Doel is om de prijs omlaag te krijgen zodat patiënten minder betalen. De prijs blijft vervolgens wel vertrouwelijk.

Glad ijs

SP-Tweede Kamerlid Renske Leijten wil via schriftelijke vragen te weten komen hoe het precies zit. "Laat ze het maar uitleggen, ook als er sprake zou zijn van een misverstand." De SP vindt sowieso dat het ministerie zich op glad ijs bevindt door de banden met de industrie en de onderlingen prijsafspraken.

Ook over de nieuwe medicijnen waarover deze afspraken gaan, had en heeft de SP twijfels. Volgens Leijten was het risico van bijwerkingen groot toen ze werden toegelaten op de Nederlandse markt. Ze wil dan ook weten hoe het staat met het voorschrijven van de middelen en de veiligheid. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top