ACTUEEL

Ruim helft huisartsen werkt structureel over

Meer dan de helft van de huisartsen werkt structureel 20 tot 30 procent extra bovenop zijn afgesproken uren. Een en ander een peiling van Mednet over administratieve lasten in de huisartsenpraktijk.

Ruim een kwart van de huisartsen werkt zelfs 40 procent over. Eén op de tien huisartsen vindt het overwerk dermate belastend dat hij overweegt minder te werken of te stoppen.

Administratieve lasten

De belangrijkste oorzaak voor de hoge werkdruk ligt in de toenemende administratieve lasten. Deskundigen wijten het overwerk daarnaast ook aan het hoge arbeidsethos van huisartsen. zegt:  "Het arbeidsethos is zó hoog, dat als ze vier dagen per week werken, ze in de praktijk toch nog altijd 50 uur in de weer zijn”, zegt huisarts Vincent de Schepper, directeur van het huisartsenplatform Waarneembemiddeling.nl, in Mednet. “Dat is nou eenmaal zo en dat verander je niet snel."

Uit de Mednet-peiling blijkt verder dat oververmoeidheidsklachten of burn-out geen zeldzaamheid zijn. Bijna vier op de toen huisartsen (37 procent) zeggen geen enkele keer klachten te hebben gehad, 21 procent spreekt over een paar keer per jaar en 12 procent zegt “voortdurend oververmoeid” te zijn.

Praktijkgrootte

Maar liefst driekwart van de ondervraagden (76  procent) in de Mednet-peiling wil een kleinere praktijk. Het merendeel van hen (33 procent) wil naar 2000 patiënten en 22 procent wil naar 1750 patiënten. De overige 21 procent zegt dat de omvang afhangt van de omstandigheden, zoals de regio.

Met de peiling neemt Mednet een voorschot op het Mednet Congres 2014, dat op 30 oktober in Utrecht wordt gehouden. Dit congres is helemaal gericht op de (nieuwe) huisarts. Centraal staan de veranderingen die op de huisarts.

 

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top