ACTUEEL

‘Ouderengeneeskunde moet naar eerste lijn’

De eerstelijnszorg moet versterkt worden met de inzet van de specialist ouderengeneeskunde. Dat zegt hoogleraar ouderengeneeskunde Cees Hertogh van het VUmc op basis van de resultaten van Motivaction-onderzoek. Daaruit blijkt dat mantelzorgers behoefte hebben aan iemand die de weg kent en met wie de verantwoordelijkheid voor de zorg en behandeling gedeeld kan worden. De specialist ouderengeneeskunde kan deze rol volgens Hartogh vervullen.

Bovendien kan de specialist ouderengeneeskunde volgens de hoogleraar bijdragen aan efficiëntere zorg. "Veel mantelzorgers geven aan dat hun naaste vaak ‘voor niets’ naar het ziekenhuis moet of onnodig veel medicijnen voorgeschreven krijgt. Ze zien ook dat zorgverleners onvoldoende samenwerken en ouderen vaak van het kastje naar de muur worden gestuurd. De specialist ouderengeneeskunde legt zich toe op behandeling in de eigen omgeving, waardoor onnodige ziekenhuisverwijzingen en –controles kunnen worden voorkomen en afgebouwd."

Tweede lijn

Hertog meent dat het versterken van de eerste lijn essentieel is. "Doen we dit niet, dan stijgen de kosten en wordt de tweede lijn overbelast en daarmee zijn we nog verder van huis.”

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top