ACTUEEL

Onderzoek naar lustpil onder vuur

De Universiteit Utrecht (UU) heeft besloten om de promotie van neurofarmacoloog Jos Bloemers rond de 'lustpil' voor vrouwen uit te stellen. Met het besluit reageert de universiteit op vragen van TV-programma Zembla over de onafhankelijkheid van de promotoren en de beoordelingscommissie.

Het gewraakte promotieonderzoek richt zich op geneesmiddelen voor vrouwen met seksuele problemen, ook wel aangeduid als ‘lustpillen’. Deze worden geproduceerd door het bedrijf Emotional Brain in Almere, waar Bloemers wetenschappelijk directeur is. Twee van de vijf leden van de beoordelingscommissie, die moeten beoordelen of een promovendus zijn proefschrift mag verdedigen, geven wetenschappelijk advies aan het bedrijf. Ook de twee promotoren, die het proefschrift begeleidden, geven wetenschappelijk advies aan Emotional Brain.

Teveel

In de uitzending van Zembla van donderdag 11 september over het onderwerp laat Ruud Coolen van Brakel van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik zich kritisch uit over deze gang van zaken. “Bottom line is dat van de acht mensen die bij dit proces betrokken zijn, er vijf directe banden hebben met het bedrijf”, aldus Coolen van Brakel. “Dat is teveel. Dat is meer dan de helft. Dan kunnen mensen wel heel neutraal en integer willen kijken, maar dit moet je jezelf niet aandoen.”

In een reactie laat de Universiteit Utrecht tegenover Zembla weten dat “de UU de combinatie van nevenfuncties van enkele leden met het lidmaatschap van de beoordelingscommissie de Universiteit Utrecht ongewenst acht omdat hier een schijn van belangenverstrengeling niet voldoende vermeden wordt.” De UU heeft daarom besloten om de promotie, die voor 10 september gepland stond, uit te stellen en het oordeel van een nieuwe beoordelingscommissie af te wachten.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top