ACTUEEL

‘Invitatiebeleid reizen moet transparant’

Om de schijn van belangenverstrengeling weg te nemen moet deelname aan buitenlandse reizen op “transparante en objectieve” basis geschieden. Dat betoogde minister Schippers tijdens het Kamerdebat over het functioneren van de NZa.

Schippers reageerde daarmee op kritiek op het reisgedrag van de voormalige top van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Volgens Schippers paste dit binnen de wet- en regelgeving, “maar qua cultuur en normen hadden de NZa-bestuurders het niet moeten doen. Het gaat ook om de uitstraling van de NZa, de toezichthouder heeft ook een voorbeeldfunctie.”

Open

Om de indruk weg te nemen dat bestuurders van zorginstellingen, zorgverzekeraars en ambtenaren regelmatig dure plezierreisjes naar het buitenland maken pleit Schippers voor een transparanter invitatiebeleid. “We hebben op het ministerie al afgesproken dat ambtenaren niet meer naar bijeenkomsten in het buitenland gaan die ook in Nederland kunnen”, aldus de minister. “Maar soms is het goed om naar het buitenland op reis te gaan, bijvoorbeeld om de oplossing voor een bepaald probleem te bekijken. Ik vind dat je dat open moet gooien, zodat niet altijd dezelfde mensen meegaan. Het moet duidelijk zijn wie meegaan en waarom, niet: wij zijn vriendjes en gaan dus samen op reis.”

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top