ACTUEEL

'Taboe moet af van psychische aandoening'

Het taboe op psychische aandoeningen moet verdwijnen. Minister Schippers zei dat woensdag bij het begin van een congres met onder meer ervaringsdeskundigen, mantelzorgers, politici en bestuurders in de Fokker Terminal in Den Haag.

Premier Mark Rutte, ook bij de opening, zei dat mensen met een psychische aandoening niet zwak of raar zijn, ook al bekijkt een deel van onze samenleving hen wel zo. "Je zou aan de lunchtafel net zo makkelijk over een depressie moeten kunnen praten als over een gebroken been", aldus de premier.

Schippers pleitte voor een cultuurverandering in het denken over en omgaan met mensen met een psychische aandoening. Dat is in het belang van die mensen, maar ook in het belang van heel Nederland, zei Rutte. "Wat mij betreft begint die revolutie vandaag."

Rutte vermeldde in zijn toespraak aan het begin van het congres dat 53 procent van de mensen met een psychische aandoening zich gediscrimineerd voelt. Slechts 17 procent van mensen met zo'n aandoening heeft een baan, terwijl 60 tot 70 procent dolgraag zou werken. Van alle Nederlanders tussen de 18 en 64 jaar heeft 43 procent ooit last gehad van een psychische aandoening, aldus de premier. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top