ACTUEEL

Teeven weigert nieuw onderzoek Rooyse Wissel

Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie weigert een nieuw onderzoek te laten verrichten naar de gang van zaken in de tbs-instelling Rooyse Wissel in Venray. Onder meer de SP, PVV, CDA en D66 drongen woensdag tijdens een debat over tbs hierop aan. De oppositie twijfelt aan de onafhankelijkheid van de onderzoeken die tot dusver zijn gedaan en wil dat alle signalen over misstanden onderzocht worden.

Maar Teeven meende dat er "geen begin is van een aanleiding om te denken dat de Inspectie voor Veiligheid en Justitie en de Inspectie voor de Gezondheidszorg niet onafhankelijk zijn." Bij de Rooyse Wissel kwamen onlangs via de media tal van incidenten naar buiten. Tbs'ers bleken te beschikken over allerlei verboden spullen, er zou te weinig toezicht zijn en een angstcultuur heersen.

Arbeidsconflict

Maar uit de vier onderzoeken die zijn gedaan blijkt dat er geen sprake is van structurele misstanden, zei Teeven. De bewindsman sprak alle vertrouwen uit in het personeel en de directie van de tbs-kliniek. De klokkenluider die de zaken aankaartte, is volgens hem een oud-medewerker die een arbeidsconflict uitvecht en de kliniek vermoedelijk in diskrediet wil brengen. Er zijn volgens Teeven al verbeteringen in gang gezet. Als dat goed uitpakt wil hij de opnamestop die hij eerder instelde, opheffen.

Kortere behandelduur

Woendag maakte Teeven ook bekend dat de duur van de behandeling van tbs'ers is gedaald van gemiddeld 10 naar 8,4 jaar. De daling is volgens hem positief, ook omdat het ervoor kan zorgen dat minder verdachten een medisch onderzoek weigeren. Zij proberen daardoor een tbs-maatregel te voorkomen.

Tbs kan worden opgelegd aan verdachten die ten tijde van het delict een geestesstoornis hebben. Tussentijds kan een rechter de maatregel telkens verlengen als die vindt dat de tbs'er nog niet klaar is voor een terugkeer in de maatschappij. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top