ACTUEEL

Mogelijk met ebola besmette artsen naar Nederland

Twee Nederlandse artsen zijn in Sierra Leone in aanraking geweest met patiënten die later overleden aan ebola en zijn daarbij mogelijk besmet geraakt. De twee vliegen 13 september terug naar Nederland.

Dat zei directeur Pien Bax van de Lion Heart Foundation, waarvoor artsen Erdi Huizenga (39) en Nick Zwinkels (31) werkten in een lokaal ziekenhuis in het Afrikaanse land.

Gecharterd

De artsen komen niet met een commerciële vlucht terug, maar in een speciaal gecharterd vliegtuig. De twee tropenartsen zijn nog niet ziek. “De kans dat ze ziek worden is niet zo groot, maar het risico is er wel”, aldus Bax.

Repatriëring

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken is nauw betrokken bij de repatriëring van de twee artsen. Volgens een woordvoerder is er ook overleg met de departementen van Defensie en Volksgezondheid. Hij benadrukt dat alles erop is gericht de twee veilig naar Nederland te krijgen. De artsen worden na hun repatriëring mogelijk opgevangen in een academisch ziekenhuis, dat nu al voorbereid is op de komst van mogelijke ebolapatiënten. Ook Schiphol is daarop voorbereid.Ze hoeven niet per definitie direct opgenomen te worden in een ziekenhuis. Dat blijkt uit de richtlijnen die het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft opgesteld.

Protocol

Als iemand zonder beschermende maatregelen contact heeft gehad met besmette patiënten maar zelf geen ziekteverschijnselen vertoont, moet hij of zij gedurende een periode van drie weken tweemaal daags de lichaamstemperatuur meten. Daarnaast moet dagelijks contact worden onderhouden met de GGD of een ziekenhuis. “Dit is het protocol, maar daar kan na overleg met de GGD en ziekenhuizen vanaf worden geweken”', liet een woordvoerder van het RIVM weten.

Incubatietijd

Mensen kunnen besmet raken met ebola als zij in aanraking komen met het lichaamsvocht van zieke mensen of dieren. De incubatietijd, de periode tussen besmetting en de eerste symptomen, ligt op maximaal drie weken. Meestal komen na zeven dagen de eerste ziekteverschijnselen: hoge koorts en hoofdpijn, later gevolgd door diarree, bloedingen en problemen met de organen. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top