ACTUEEL

'Stel naast wijkagent ook wijk-GGD'er in'

Net zoals er op elke 5.000 inwoners een wijkagent werkt, zou er ook een partner van de GGD en GGZ beschikbaar moeten zijn.

Daarvoor pleit de Amsterdamse politiechef Pieter-Jaap Aalbersberg dinsdag in het EO-programma Dit is de Dag Reportage.

Overlast

De uitzending van het programma gaat over psychiatrische patiënten die hun buren tot overlast zijn. Meldingen over die overlast komen binnen bij de politie. "Dat is zo gegroeid, maar eigenlijk is het een melding voor de GGD. Een verward persoon is in eerste instantie een patiënt'', legt Aalbersberg uit.

Bezoekje

De wijk-GGD'er waar Aalbersberg voor pleit kent volgens hem de wijk, weet waar hij moet zijn en weet bij welke personen hij regelmatig een bezoekje moet afleggen. (bron: ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Mauk van Heemstra ZorgSteedsBeter

17 september 2014

Da's een mooie gedachte!

In tegenstelling tot de discussie enkele maanden geleden, of huisartsen geëquipeerd zijn om verslaafden en psychiatrische delinkwenten te bezoeken. Toen stelde ik de vraag waarom die delinkwenten niet éérst bij de huisarts zaten, alvorens in een cel terecht te komen.

Uiteraard heel kort door de bocht geredeneerd. Dat besef ik.

De wezenlijke discussie is echter dat wij in ons gecompartimenteerde denken en handelen de kwetsbare mens niet in zijn/haar kracht krijgen, als wij ondersteuning niet integraal regelen.
Dus zorg, politie, welzijn en inkomensondersteuning geïntegreerd! Dat roept om een case-aanpak.

Dit voorbeeld lijkt mij een aanzienlijke stap in de goede richting!

Top