ACTUEEL

'Screenen borstkanker doet meer kwaad dan goed'

Onderzoek naar borstkanker bij vrouwen boven de 70 doet meer kwaad dan goed. Vrouwen zouden veel bewuster moeten nadenken of ze zich wel willen laten screenen.

Dat stellen onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

Ingrijpende behandelingen

Uit een studie die ze hebben uitgevoerd, blijkt dat bij de screening van 70+-vrouwen twintig keer vaker kleine onschadelijke tumoren worden ontdekt dan tumoren die later agressief worden. Worden de vrouwen met de onschadelijke tumoren niet behandeld, dan worden ze ook niet ziek. Probleem is echter dat dat niet duidelijk is op het moment dat de tumor ontdekt wordt. Daarom wordt standaard wel behandeld met operaties, bestraling en chemotherapie. Dat zijn ingrijpende behandelingen.

Goed nadenken

“Voor vrouwen in die leeftijd is het zeker ingrijpend. Het kan het verschil betekenen tussen wel en niet zelfstandig kunnen wonen, bijvoorbeeld door problemen met het geheugen, extreme vermoeidheid of een schouder die ze niet meer kunnen bewegen”, legt chirurg Gerrit-Jan Liefers van het LUMC uit. Hij pleit er dan ook voor dat vrouwen goed nadenken voordat ze zich laten screenen. “Ze moeten weten dat de kans op overdiagnose en dus ook op overbehandeling erg groot is. En zelf de afweging maken of ze dat willen.” Wat Liefers betreft zouden alleen nog vrouwen gescreend worden met een verhoogd risico op borstkanker, de rest niet.

Onderbouwing

Dat borstkankerscreening wellicht niet nuttig is voor vrouwen van boven de 70, is in de medische wereld vaker geopperd. Volgens Liefers komen hij en zijn collega's nu voor het eerst met cijfermatige onderbouwing hiervoor, op basis van cijfers van de Nederlandse Kankerregistratie. Hun bevindingen worden gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift British Medical Journal. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Oscar Wijsman

17 september 2014

De titel is nogal suggestief. Het gaat hier om onderzoek naar borstkanker bij vrouwen boven de 70.

Daarnaast is het een nogal vreemde conclusie die de onderzoekers trekken. Het probleem zit in het feit dat we blijkbaar niet in staat zijn om de onschuldige van de kwaadaardige tumoren te onderscheiden. Daar moet dus de aandacht naar uit gaan. Dat geldt niet alleen voor vrouwen boven de 70 maar voor alle vrouwen. De false positives moeten naar beneden.

De huidige screening is nog veel te veel een 'one size fits all' (wat in de praktijk dus niet zo is) aanpak in plaats van gericht zoeken met aanvullende informatie over de persoon zodat er ook veel beter een risico afweging gemaakt kan worden. Dat veranderen wordt ook al jaren bepleit maar onze overheid heeft dat blijkbaar niet als prioriteit.

Top