ACTUEEL

‘Ouderen en zieken dupe begrotingsplannen’

De miljoenennota is slecht nieuws voor ouderen, gehandicapten en chronisch zieken. Dat laten verschillende patiënten- en belangenorganisaties weten in reactie op de miljoenennota van het kabinet.

“Veel chronisch zieken en gehandicapten gaan er honderden euro’s in koopkracht op achteruit”, stelt Directeur Illya Soffer van Ieder(in), netwerk voor mensen met een beperking of chronische ziekte. “Hier bovenop komen in 2015 ook nog bezuinigingen in de eigen gemeenten. De netto inkomensachteruitgang kan dan zelfs oplopen tot 4000 euro per jaar, blijkt uit koopkrachtberekeningen van het Nibud in opdracht van Ieder(in). Een onaanvaardbare ontwikkeling, die kan leiden tot sociaal isolement en juist minder participatie. Sommigen zien zelfs af van noodzakelijke zorg.''

Onredelijk veel druk

Ook patiëntenfederatie NPCF vindt -samen met Landelijk Platform GGz - dat de plannen “onredelijk veel druk”  leggen bij mensen die zorg of ondersteuning nodig hebben. Waar het gros vand eburgers hun koopkracht zien stijgen, krijgen mensen die zorg en ondersteuning nodig hebben te maken krijgen met een stapeling van maatregelen die de eigen bijdragen verhogen. Twee derde van de mensen met een langdurige psychische aandoening die op bijstandsniveau moeten rondkomen, lijken nog minder geld over te houden.

Daarnaast zijn beide organisaties bezorgd over de nieuwe rol van de gemeenten. Volgens de NPCF en het Landelijke Platform GGz zijn gemeenten niet klaar voor hun nieuwe zorgtaken. Bovendien is nog onduidelijk waar kwetsbare burgers terecht kunnen met hun vragen over zorg en ondersteuning. Daarbij is de rechtspositie van zorgvragers zwak, zodat ze niks kunne afdwingen, zo verwachten de NPCF en heet Landelijke Platform Ggz.

Stapeling

De Koepelorganisaties van ouderenbonden CSO vindt dat ouderen voor het zesde jaar op rij onevenredig zwaar getroffen worden door de kabinetsmaatregelen. De koopkracht van ouderen met zorgkosten kan door de stapeling van maatregelen tot 15 procent achteruit gaan, zo blijkt volgens CSO uit de koopkrachtberekeningen van het Nibud.

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top