ACTUEEL

Stamcelarts ten onrechte uit beroep gezet

De Rotterdamse stamcelarts Robert Trossel is ten onrechte uit zijn beroep gezet. De arts werd vorig jaar doorgehaald uit het Nederlandse BIG-register nadat hij in 2010 door het Britse tuchtcollege uit zijn ambt werd gezet. Trossel was tegen die beslissing in beroep gegaan en woensdag heeft hij van de Raad van State gelijk gekregen. Tegen deze uitspraak is geen hoger beroep meer mogelijk.

Trossel raakte in 2006 in opspraak, nadat het BBC-programma Newsnight had onthuld dat hij bij Britse patiënten een stamceltherapie toepaste die in Engeland destijds verboden was. De minister van Volksgezondheid is sinds 2012 wettelijk verplicht de inschrijving van een arts in het Nederlandse BIG-register door te halen wanneer die in het buitenland een beroepsverbod heeft gekregen. Maar omdat stamceltherapie in Nederland wel is toegestaan, had de doorhaling volgens de Raad van State hier niet overgenomen mogen worden.

Patiëntveiligheid

Bovendien, zo oordeelt de hoogste bestuursrechter, was de doorhaling van de inschrijving van de arts niet noodzakelijk voor de patiëntveiligheid in Nederland, omdat er geen tuchtrechtelijke klachten tegen hem waren ingediend.

Het ministerie van Volksgezondheid laat weten de uitspraak te bestuderen en daarom nog niet te kunnen reageren.

Opspraak

Trossel is wel vaker in opspraak geraakt. Hij zou zich ook in België hebben beziggehouden met stamceltherapie, terwijl dat ook daar verboden was. Trossel is directeur van het medisch centrum PMC in Rotterdam, een centrum voor alternatieve geneeskunde en geneeswijzen. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top