ACTUEEL

NVZ: zorglasten werkgever kunnen omlaag

De NVZ ziet ruimte om komend jaar de werkgeverslasten voor de zorg te verlagen. Voorwaarde is wat de NVZ betreft wel dat de regels voor de bekostiging van de ziekenhuissector worden vereenvoudigd.

Dat stelt de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) in een reactie op de begrotingsplannen van het kabinet. De NVZ onderstreept de rol die de ziekenhuizen hebben gespeeld bij het stabiliseren van de zorgkosten. Vorig jaar groeide het volume van de curatieve zorg met 1,5 procent. Voor dit jaar mikken de ziekenhuizen op 1 procent. “Daardoor is het volgend jaar ook mogelijk de werkgeverslasten voor de zorg te verlagen”, aldus de NVZ. “Een voorwaarde hierbij is dat de ingewikkelde regels die er nu zijn, worden versimpeld.”

Naast een versimpeling van de bekostigingsregels wil de NVZ een snelle oplossing voor de problemen rond de jaarverantwoording. Ziekenhuizen voeren op dit moment een zelfonderzoek uit naar de ingediende declaraties over de jaren 2013 en 2012. Doordat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) een aantal onduidelijkheden in de regelgeving heeft weggenomen, weten ziekenhuizen beter waar ze aan toe zijn. Ziekenhuizen bekijken de ingediende declaraties dus opnieuw, maar nu met verduidelijkte regelgeving achteraf. Voor ziekenhuizen kan dit leiden tot hoge verrekeningen. De kosten die samenhangen met een systeem dat in een overgangsfase verkeert, worden zo ten onrechte bij de ziekenhuizen neergelegd, vindt de NVZ.

 

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top