ACTUEEL

Bacterie-uitbraak ziekenhuis vaak beheersbaar

Uitbraken van resistente bacteriën in ziekenhuizen en andere instellingen zijn tot nu toe nauwelijks onbeheersbaar gebleken. Het landelijk meldpunt waar ziekenhuizen uitbraken van bijvoorbeeld de MRSA-bacterie kunnen melden, telde in ruim anderhalf jaar 59 uitbraken, die allemaal controleerbaar waren en geen gevaar voor de volksgezondheid vormden. Dat staat in een rapport dat het meldpunt op woensdag 17 september publiceerde.

Het meldpunt is opgericht naar aanleiding van de uitbraak van de Klebsiellabacterie in 2011 in het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam, waar 118 mensen door besmet raakten en zeker drie overleden. Een onderzoekscommissie stelde dat iedereen had gefaald in de aanpak van de darmbacterie. Het meldpunt wil vanaf volgend jaar ook meldingen van verpleeghuizen gaan aannemen en registreren.

Ongevaarlijk

De 59 meldingen kwamen binnen tussen april 2012 en eind 2013. De meeste van die uitbraken werden binnen twee maanden gestopt. In die tijd is uitgezocht om welke bacterie het ging, waar hij vandaan kwam en waren er geen nieuwe besmettingen meer.
De meeste uitbraken waren van de MRSA en VRE-bacterie en in mindere mate Klebsiella. Deze zijn ongevaarlijk voor gezonde mensen, maar kunnen bij zieke en zwakke mensen infecties veroorzaken. Ze zijn ook alle drie niet of nauwelijks met antibiotica te bestrijden. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top