Finance

Mogelijk spoedwetje voor zzp’ers in terminale zorg

Staatssecretaris Van Rijn van VWS gaat binnen twee weken een oplossing zoeken voor zzp’ers die werken in de terminale zorg. Dat doet hij op aandringen van de Tweede Kamer.

Zo bericht de NOS op 23 september. Twee dagen eerder werd bekend dat het voortbestaan van zzp’ers in de terminale thuiszorg wordt bedreigd door de manier waarop de Belastingdienst met hen omgaat.

Schijnconstructie

Volgens de Belastingdienst kunnen zzp'ers op grond van de wet- en regelgeving niet als onderaannemer werken voor thuiszorgorganisaties. Dan maken ze zich schuldig aan een schijnconstructie.

Flexibel

Maar zzp’ers werken meer flexibel dan medewerkers in loondienst. Als het nodig is draaien zij 24-uurs diensten. Volgens de zorg-cao is dat niet mogelijk. D66 vroeg Van Rijn om een spoedwetje waarin in ieder geval voor de terminale zorg een uitzondering wordt gemaakt. Daar voelt de staatssecretaris wel voor. Van Rijn: "De ondersteuning van mensen in deze fase van hun leven moet dag en nacht beschikbaar zijn, daar zijn we het over eens.”

1 Reacties

om een reactie achter te laten

A. Rog

25 september 2014

De stelling dat werknemers geen 24 uurs (aanwezigheids)diensten kunnen leveren is onjuist. Dat kan namelijk wel o.g.v. de Arbeidstijdenwet en de CAO-VVT.
Wat je je eerder moet afvragen is hoe wenselijk en verstandig het is als een zorgverlener 2-4 dagen achter elkaar in touw is. De noodzaak van recuperatie geldt niet alleen voor werknemers.

Top