ACTUEEL

Spanje haalt strenge abortuswet van tafel

De Spaanse regering heeft een wetsvoorstel ingetrokken dat het recht op abortus sterk beperkte. Premier Mariano Rajoy van de conservatieve Volkspartij (PP) maakte dat dinsdag bekend, meldde de Spaanse krant El Pais.

Minister Alberto Ruiz-Gallardón van Justitie, die het wetsvoorstel had voorbereid, is uit protest afgetreden. De oud-burgemeester van Madrid voelt zich door Rajoy voor schut gezet. Hij is niet alleen uit de regering gestapt, maar geeft ook zijn zetel in het parlement en zijn functies in de Volkspartij op.

Verkrachting

De oppositie en ook een deel van Rajoy's eigen partij waren fel tegen het wetsvoorstel. Daarin staat dat abortus alleen mogelijk is als er verkrachting in het spel is of als de vrouw ernstige gezondheidsproblemen heeft door de zwangerschap. De ministerraad keurde het wetsvoorstel in december goed. De weerstand tegen de strengere regels - nog strenger dan tussen 1985 en 2010 - bleek uiteindelijk te groot.

Rajoy komt nog wel met een aanpassing op de huidige wet: meisjes van 16 en 17 hebben toestemming van hun ouders nodig voor een abortus.

In 2010 legaliseerde de (sociaaldemocratische) regering abortus tot in de 14e week van de zwangerschap. In februari demonstreerden tienduizenden mensen in de hoofdstad Madrid tegen de plannen om het recht op abortus te beperken. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top