ACTUEEL

Van Boxtel verlaat Menzis

Roger van Boxtel vertrekt in april als bestuursvoorzitter van Menzis, nadat hij er tien jaar aan het roer heeft gestaan. Dat zegt hij in de Volkskrant. Zijn opvolger wordt de financiële topman van Menzis, Ruben Wenselaar.

Eerder deze maand kondigde de 60-jarige Van Boxtel al aan af te zien van een tweede termijn als fractieleider van D66 in de Eerste Kamer. Nu blijkt dat hij ook Menzis gaat verlaten. Wat hij nu gaat doen is nog niet bekend. Achter de geraniums verdwijnen zit er in ieder geval niet in. "60 is het nieuwe 40! Ik ben toe aan een nieuwe uitdaging."

Selectie aan de poort

Van Boxtel uit in het Volkskrant-interview ook zijn zorgen over selectie aan de poort door verzekeraars. Dat ondermijnt volgens hem de solidariteit die aan de basis staat van het zorgstelsel. Verzekeraars mogen mensen niet weigeren voor een basisverzekering. Maar ze mogen tot op zekere hoogte wel selecteren voor een aanvullende verzekering.

Omdat vrijwel iedereen een basis- en een aanvullende verzekering bij dezelfde verzekeraar afsluit, betekent dit dat ook voor de basisverzekering een indirecte selectie plaatsvindt, zegt Van Boxtel. Verzekeraars die ook mensen met lagere inkomens uit armere wijken opnemen, krijgen het financieel moeilijker. Dat komt omdat ze vaker hogere rekeningen moeten betalen en omdat ze van de Europese Unie extra vermogen moeten opbouwen.

Gele kaart

Van Boxtel roept verzekeraars op "maat te houden'' met de 'risicoselectie' aan de poort. Ook vindt hij dat de Nationale Zorgautoriteit (NZa) veel strenger moet zijn als dit toch gebeurt. "De NZa deelt een gele kaart uit, maar die rode trekken ze niet. Ik vind: laat als toezichthouder je tanden zien."

 

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top