ACTUEEL

‘Verzekaars krijgen miljoenen van ziekenhuizen’

Nederlandse ziekenhuizen moeten tientallen miljoenen euro’s aan de zorgverzekeraars terugbetalen. Dat meldt het Financieele Dagblad op basis van opmerkingen van Menzis-topman Roger van Boxtel.

Van Boxtel beroept zich op een onderzoek dat recentelijk door de ziekenhuizen zelf is verricht. Daarbij hebben de ziekenhuizen alle declaraties van de afgelopen twee jaar tegen het licht gehouden. “Het onderzoek is nog niet helemaal afgerond, maar het gaat richting tientallen miljoenen”, aldus Van Boxtel in het FD.

Flinke schaal

Het zelfonderzoek volgt op de recordboete van 2,5 miljoen die het St. Antonius Ziekenhuis vorig jaar van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) kreeg opgelegd wegens gerommel met declaraties. Met door de NZa verduidelijkte regels in de hand hebben de ziekenhuizen de declaraties over de 2012 en 2013 opnieuw bekeken. Volgens Van Boxtel zijn hierbij “op flinke schaal elementen aangetroffen die overeenkomen met de fouten in het Antonius”. Daardoor hebben de zorgverzekeraars miljoenen aan onrechtmatige betalingen aan de ziekenhuizen gedaan.

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) denkt pas medio oktober met definitieve cijfers naar buiten te kunnen treden. Wel voorziet de NVZ dat de ziekenhuizen tegen hoge herstelkosten zullen aanlopen. De NVZ vindt dat daarmee de kosten die samenhangen met een systeem dat in transitie is eenzijdig bij de ziekenhuizen worden neergelegd. Om die reden wil de NVZ dat de declaratieregels zo snel mogelijk worden aangepast, “zodat duidelijkheid vóóraf ontstaat en herstel door verrekeningen zoals deze, in de toekomst worden vóórkomen”.

 

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top