ACTUEEL

Gerechtshof: Zzp’er in thuiszorg is ondernemer

Een zelfstandige verpleegkundige die voor verschillende thuiszorginstellingen werkte is voor de belasting een ondernemer. Zo heeft het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden bepaald.

Het hof deed deze week uitspraak na hoger beroep van de thuiszorgmedewerkster. De vrouw werkte voor vijf verschillende instellingen en meende dat zij onderneemster was.

Zorgplan

Het hof oordeelde ook zo, om vijf redenen. De BIG-verpleegkundige was niet verplicht opdrachten van die instellingen te aanvaarden. Ze regelde zelf eventuele vervanging bij ziekte. Ze was niet gehouden aan een vast aantal uren werk. Ze was mede verantwoordelijk voor het opstellen en uitvoeren van het zorgplan. En ze voerde werkzaamheden naar eigen inzicht uit, zonder toezicht.

Dat de verpleegkundige urenstaten moest invullen omdat de contractering vanwege de AWBZ via de instellingen liep, maakte voor het gerechtshof niks uit.

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Ivo Knotnerus

26 september 2014

Zien we allemaal de parallel met de situatie van de vrijgevestigd medisch specialisten na 1-1-2015? Personeel in dienst, investeringen: Allemaal nergens voor nodig.

Overweeg nou nog 's goed met elkaar of je echt in zo'n monstrueus samenwerkingsmodel wil stappen. Zoals dit vonnis opnieuw illustreert: Vrijgevestigde medisch specialisten, samenwerkend in een vakmaatschap volgens de huidige situatie, kunnen in de meeste gevallen hun ondernemerschap gewoon handhaven.

Peter Koopman

29 september 2014

"BIG-Verpleegkundige" is als samenstelling onnodig en verwarrend. Je mag je in Nederland pas verpleegkundige noemen als je in dit beroep ingeschreven bent in het BIG register. Ook de titel "verpleegkundig specialist, gevolgd door aanduiding van een van de vijf erkende verpleegkundig specialismen" is wettelijk beschermd. ( de vijf erkende verpleegkundige specialismen: preventieve somatische zorg; acute somatische zorg; intensieve somatische zorg; geestelijke gezindheidszorg; chronische somatische zorg.)

Top