ACTUEEL

GGD Dordrecht heeft structureel miljoenentekort

De financiële situatie van de Dienst Gezondheid & Jeugd in Dordrecht is nog veel slechter dan eerder dit jaar bekend werd. De voormalige GGD Zuid-Holland-Zuid heeft een structureel tekort van twee miljoen euro. Daarnaast zijn er incidentele kosten van zes ton.

Dit heeft de organisatie op haar website bekend gemaakt.

De gevolgen voor 2014 en de jaren daarna zijn nog niet precies duidelijk. De verliezen worden opgevangen door extra bijdragen van de zeventien deelnemende gemeenten, een vacaturestop en investeringsstop en door bezuinigingen in de eigen organisatie.

Extern onderzoek

De nieuwe cijfers staan in de jaarrekening 2013 en de bestuursrapportage 2014. Het bestuur is geschokt door de tegenvallende cijfers. De Dienst Gezondheid & Jeugd is in 2013 voortgekomen uit de GGD ZHZ. Die kampte ook al met financiële problemen. In mei 2004 is extern onderzoek verricht. Daarna is de directeur met buitengewoon verlof gestuurd en kwam interim-directeur Arie Wijten. Wethouder Peter Verheij van Alblasserdam werd financieel adviseur.

Begroting

De cijfers die in juni verschenen bleken echter nog steeds te positief, omdat zij er van uitgingen dat de tekorten van tijdelijke aard waren. Structurele tekorten zijn nooit goed in de begroting opgenomen. “Er is sprake van een ongezonde bedrijfsvoering. Het is niet helder, er wordt weinig transparant gewerkt, een taakstelling van 1,4 miljoen euro is niet in de begroting verwerkt. Mede daardoor is het ook moeilijk geweest bij te sturen”, zegt bestuurslid Vat, portefeuillehouder financiën van de Dienst Gezondheid & Jeugd.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top