ACTUEEL

Ontheffing ACM behoedt LangeLand voor faillissement

Ontheffing ACM behoedt LangeLand voor faillissement

De ACM heeft de Reinier Haga Groep een ontheffing gegeven om ‘t LangeLand Ziekenhuis in Zoetermeer financieel te steunen. Die krijgen de ziekenhuizen omdat het LangeLand in acute liquiditeitsnood zit. Zonder extra middelen dreigt voor het ziekenhuis nog dit jaar het doek te vallen.

Dat heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) op 26 september bekend gemaakt

Fusie

De Reinier Haga Groep, waartoe het Haagse HagaZiekenhuis en het Reinier de Graaf Ziekenhuis uit Delft behoren, wil ’t LangeLand overnemen. De NZa heeft de beoogde fusie al goedgekeurd. De ACM doet nog onderzoek naar de mededingingsvoorwaarden.  Omdat de ziekenhuizen daar niet op kunnen wachten is de ontheffing gegeven, op voorwaarde dat Reinier Haga Groep en het LangeLand tot de formele beoordeling door de ACM niets meer ondernemen om de organisaties verder te vervlechten.

Coulant

Het LangeLand houdt nu nog net het hoofd boven water dankzij de coulante houding van de schuldeisers. Bij de Belastingdienst staat het LLZ in het krijt vanwege naheffingsaanslagen loonheffing. De Belastingdienst neemt voorlopig genoegen met een eerste pandrecht op deze direct opeisbare vorderingen.

Huisbankier ING heeft enkele malen een overschrijding van de rekening-courant toegestaan, maar de beschikbare kredietruimte neemt stapsgewijs af aangezien ING de rekening-courantruimte per week naar beneden bijstelt.

Groeiende druk

Ook de zorgverzekeraars zijn het LLZ ter wille door wille door niet de gebruikelijke betaaltermijn aan te houden, maar facturen van het LLZ onmiddellijk te betalen. Als de zorgverzekeraars de betalingen zouden normaliseren, zou het LLZ direct in liquiditeitsnood raken. Bovendien groeit de druk van de zorgverzekeraars om naar de gangbare betalingsvorm over te gaan.

Schadevergoeding

De precaire situatie van het LLZ wordt verder bemoeilijkt door de schadevergoeding van 4 ton die het ziekenhuis moet betalen aan enkele voorheen aan het ziekenhuis verbonden pathologen. Naar verwachting treft het ziekenhuis binnenkort een vergelijkbare regeling  met een andere specialist zonder over de middelen te beschikken om  aan de bijhorende vorderingen te voldoen.

Het is niet voor het eerst dat het LLZ langs de financiële afgrond scheert. Eind 2012 liepen de financiële problemen al eens zo hoog op dat de salarisbetaling even in het geding was.  

 

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top