ACTUEEL

‘Dienstencheque goed voor tienduizend thuiszorgbanen’

Zorgaanbieder Fundis en dienstverlener Vebego presenteerden op 29 september een plan aan de Nederlandse gemeenten om ruim tienduizend banen in de huishoudelijke zorg te behouden.

Zo hebben beide partijen gezamenlijk bekend gemaakt. Op dit moment staan ruim twintigduizend banen op de tocht vanwege de bezuinigingen op huishoudelijke hulp vanuit de Wmo. Met het invoeren van een systeem van dienstencheques kunnen cliënten voor een laag bedrag huishoudelijke hulp inhuren.

Platform

Voor de invoering willen Vebego en Fundis gebruik maken van een platform dat in Frankrijk en België al in gebruik is. Het gaat om een open systeem zodat alle aangesloten zorgaanbieders en gemeenten er gebruik van kunnen maken. Omdat het systeem al operationeel is, kan het in januari 2015 in Nederland in gebruik worden genomen, zo stellen Vebego en Fundis. Gemeenten bepalen zelf de randvoorwaarden, zoals welke burgers er gebruik van kunnen maken.

Voucher

De dienstencheque wordt gefinancierd met de 75 miljoen euro die staatssecretaris Van Rijn van VWS en staatssecretaris Asscher van SZW beschikbaar stellen om werkgelegenheid in de huishoudelijke hulp te behouden. De voucher kan worden verzilverd bij een aangesloten zorgaanbieder. Die hulp wordt vervolgens geleverd door een medewerker in dienst van de zorgaanbieder, die op deze manier personeel in dienst kan houden.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top