ACTUEEL

Huisartsen markeren witte vlekken in de zorg

Het Nederlandse Huisartsengenootschap (NHG) lanceerde op 30 september een wittevlekkenkaart. Doel is te laten zien waar kennisleemtes zitten.

Huisartsen proberen hun patiënten zo goed mogelijk te helpen, maar ze hebben niet op alle vragen en klachten van hun patiënten een goed en onderbouwd antwoord. Om die antwoorden te vinden is gericht wetenschappelijk onderzoek nodig. De witte vlekken op de kaart staan voor de gaten in de kennis en het onderzoek in de huisartsenzorg.

Vragen

Idee daarbij is dat onderzoekers antwoorden gaan zoeken op vragen als: Wat is het effect van sporten op depressie? Lijdt het gebruik van hormonale anticonceptiemiddelen tot stemmingsklachten en een verminderd libido? Hebben yoga en meditatie een positief effect op angstklachten? Wat is de beste behandeling van eczeem?

Richtlijnen

Met de antwoorden op deze vragen moeten de richtlijnen voor huisartsen en dus ook de zorg voor patiënten verbeterd worden. In totaal zijn 178 vragen geformuleerd waar onderzoekers mee aan de slag kunnen.

De wittevlekkenkaart is een initiatief van de NHG, de universitaire afdelingen huisartsengeneeskunde en onderzoeksinstituut voor huisartsenzorg Nivel. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top