ACTUEEL

Kabinet vraagt ziekenhuizen om hulp bij ebola

Ziekenhuizen krijgen deze week een brief van minister Edith Schippers (Volksgezondheid) waarin ze wordt gevraagd of ze kunnen helpen bij de bestrijding van ebola in Afrika. Het kabinet steunt daarmee de oproep van Artsen zonder Grenzen (AzG) aan de zorginstellingen om waar mogelijk gezondheidswerkers of andere bijdragen te leveren.

Dat zei minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) dinsdag bij Pauw. Volgens haar gaat het erom dat zoveel mogelijk hulp wordt gemobiliseerd om de dodelijke ziekte onder controle te krijgen. Dat gaat volgens haar nog zeker een aantal maanden duren.

Samenwerking

De minister stelde al eerder 18 miljoen euro beschikbaar voor de aanpak van ebola, waarvan een deel naar AzG gaat. De medische hulporganisatie werkt samen met het kabinet, dat de situatie goed wil volgen en coördineren. Volgens Ploumen is er niet alleen geld, materiaal en logistieke steun nodig maar ook mensen die kunnen helpen in de getroffen landen.

De minister heeft ook met enkele Nederlandse bedrijven in de getroffen landen gesproken over wat zij kunnen en willen doen tegen ebola. Ze denkt daarbij onder meer aan lokale voorlichtingscampagnes die ze kunnen opzetten of het ter beschikking stellen van transportmiddelen voor het vervoer van medisch materiaal. Volgens Ploumen pikken deze bedrijven hun verantwoordelijkheid al op. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top