ACTUEEL

Ebolapatiënt VS kreeg eerst kuurtje mee

De man bij wie in de Verenigde Staten ebola is vastgesteld, werd aanvankelijk met een antibioticakuur naar huis gestuurd toen hij zich bij het ziekenhuis in Dallas had gemeld. Dat meldden Amerikaanse media. Nadat hij afgelopen zondag na twee dagen weer in het ziekenhuis kwam, gingen de alarmbellen af en werd hij opgenomen op een geïsoleerde afdeling.

Volgens een van de behandelende artsen waren de symptomen "niet eenduidig'' toen de man zich de eerste keer meldde. Volgens de gezondheidsautoriteiten van de staat Texas, waar Dallas ligt, zijn er geen andere mogelijke gevallen van ebola geconstateerd. Drie ambulancemedewerkers die onbeschermd bij de ebolapatiënt zijn geweest, hebben negatief getest op het virus. Zij blijven nog wel 21 dagen onder controle. Ook enkele kinderen hebben contact gehad met een man.

Overstap in Brussel

Dinsdag werd bij de patiënt ebola geconstateerd. Dat was voor het eerst in de VS. Een woordvoerder van de gezondheidsautoriteiten in Texas zei woensdag dat de kans dat het virus in de VS meer slachtoffers maakt, "uiterst gering is''. Vijf kinderen worden in de gaten gehouden en ruim tien volwassenen letten op hun eigen gezondheid met het oog op mogelijke tekenen van het virus. Geen van hen ligt in quarantaine volgens de autoriteiten van de gemeente Dallas.

De besmette man reisde vanuit Liberia via Brussel naar de Amerikaanse stad Dallas. Hij vertrok op 19 september uit Liberia en vertoonde op dat moment geen symptomen van een infectie met het levensgevaarlijke virus. Of de man is uitgestapt in Brussel en hoelang hij daar dan is geweest, is niet bekend. De patiënt reisde van het West-Afrikaanse Liberia via het vliegveld van Brussel naar Dallas.

In de VS zijn eerder wel enkele Amerikanen behandeld die het virus in West-Afrika hadden opgelopen en werden gerepatrieerd. Door de ebola-epidemie in West-Afrika zijn al meer dan 3000 mensen gestorven. Vooral Liberia, Sierra-Leone en Guinee zijn getroffen. (ANP

 

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top