ACTUEEL

Patiënt krijgt onnodig veel antibiotica op IC

Patiënten op de intensive care (ic) kunnen toe met veel minder preventieve antibiotica dan tot nu toe meestal wordt voorgeschreven. Dat blijkt uit een studie onder leiding van het UMC Utrecht, zo meldt de NOS. Daarmee kan alleen al in de Nederlandse ziekenhuizen 10 miljoen euro bespaard worden.

Vanwege hun vatbaarheid voor infecties krijgen patiënten op de intensive care vaak standaard op twee manieren antibiotica toegediend: via een mondpasta met antibiotica en via een maagsonde. Uit het Utrechtse onderzoek, waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of the American Medical Association (JAMA), blijkt dat alleen de mondpasta volstaat.

De onderzoekers volgenden over een periode van vier jaar zo'n 12 duizend patiënten in zestien ziekenhuizen. De patiënten werden blind verdeeld over twee groepen. De ene kreeg alleen mondpasta met antibiotica, de andere groep kreeg ook antibiotica toegediend via een maagdarmsonde. Het aantal infecties en de sterfte in beide groepen patiënten verschilden nauwelijks. Wel werden er vaker antiobitica-resistente bacteriën gevonden in de darmen van de patiënten die alleen mondpasta kregen, maar dat waren kleine aantallen.

Goedkoper

De onderzoekers concluderen dat de behandeling met alleen mondpasta de voorkeur heeft, omdat die tien keer goedkoper is. Dit inzicht is meteen opgenomen in een nieuwe richtlijn. Er zijn jaarlijks zo'n 30.000 patiënten die op de ic preventief antibiotica krijgen via zowel een maagsonde als mondpasta. Zo'n behandeling kost volgens onderzoeksleider professor Marc Bonten gemiddeld ongeveer 400 euro. Een behandeling met alleen de mondpasta kost rond de 40 euro.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top