ACTUEEL

‘E-platform voor patiënten is niet ingewikkeld’

Zorgverleners kunnen met relatief beperkte investeringen een succesvol social platform opzetten om patiënten en hun omgeving voor te lichten en met elkaar in contact te brengen. Dat stelt Dennis van Veghel, een van de oprichters van het platfom Hart.volgers.org, tegenover Mednet.

Samen met cardioloog Lukas Dekker ontwikkelde van Veghel hart.volgers.org. Eerder zetten de twee al een veelbesproken social media initiatief rondom ‘hartpatiënt Ad’ op poten. “Daar bleek zoveel belangstelling voor te zijn bij patiënten dat we hebben gekeken naar hoe we daar een vervolg aan konden geven”, zegt Van Veghel in Mednet. “We hebben heel goed gekeken naar de behoeften van de patiënt en internationale best practices, en hebben daarop voortgeborduurd.”

Vragen stellen

Het platform hart.volgers.com bestaat uit drie onderdelen. Zo vinden patiënten en hun naasten er veel informatie over hart- en vaataandoeningen. Daarnaast is het voor patiënten mogelijk om direct vragen te stellen aan medisch experts en is er een forum waar patiënten onderling ervaringen kunnen uitwisselen. Van Veghel: “Alle informatie wordt door medisch experts gemodereerd, dus ook het forum. Op die manier kunnen we garanderen dat alle informatie betrouwbaar is, dat is waar mensen behoefte aan hebben.”  De deskundigen die de vragen beantwoorden, zijn artsen en verpleegkundig specialisten uit meerdere ziekenhuizen.

Laagdrempelig

De algemene informatie is voor iedereen toegankelijk. Wie een vraag wil stellen of wil reageren op het forum moet inloggen. “Dit hebben we zo laagdrempelig mogelijk gemaakt”, aldus Van Veghel. Aan het platform zijn onder ander ook een Twitter- en Facebook-account gekoppeld. “Zo is informatie makkelijk te delen.”
Het principe van hart.volgers.org is ook toe te passen voor andere ziektebeelden. “Ik kan me bijvoorbeeld voorstellen dat we straks bijvoorbeeld ook een diabetes.volgers.org hebben.”

Het platform, dat nog maar kort in de lucht is, is nu al erg succesvol. Van Veghel spreekt hierover tijdens de E health Convention, die op 4 november in Amsterdam plaatsvindt. Op het programma staan in totaal zo’n 25 sessies van interviews, pitches, presentaties, reviews van de belangrijkste buitenlandse e-health congressen, tafelgesprekken, debatten en een info-lounge met live demo’s van innovaties.

De E-health Convention - Innovation in cure, care & technology; Nieuwe en inspirerende toepassingen van (digitale) zorgtechnologie is op 4 november in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam.

 

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top