ACTUEEL

Fors meer aanvragen niet-reanimeerpenning

Het regent aanvragen voor de niet-reanimerenpenning. De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) heeft de afgelopen zes weken naar zeggen 5000 penningen uitgegeven. “Dat is evenveel als normaal in een heel jaar”, aldus directeur Petra de Jong naar aanleiding van berichtgeving van EenVandaag.

Aanleiding voor de vele aanvragen is volgens De Jong recente media-aandacht voor de penning. "Er zijn toen ook cijfers genoemd over de kans dat iemand van 70 jaar of ouder een reanimatie overleeft. Die kans is heel klein. Dat heeft veel mensen ertoe aangezet de penning aan te vragen'', aldus De Jong.

Gedateerd

De Hartstichting nuanceert de cijfers van de NVVE. “Die zijn niet juist: ze zijn gedateerd, gelden niet voor de situatie in Nederland en gaan niet over reanimaties buiten het ziekenhuis'', stelt een woordvoerster. “Op dit moment is de overleving van een reanimatie in Nederland zo’n 10 procent, waarbij de kwaliteit van leven van de overlevenden goed is. De Hartstichting werkt eraan om de overleving naar 25 procent te krijgen.''

De overlevingskans na een reanimatie is volgens de Hartstichting niet afhankelijk van de leeftijd van het slachtoffer, maar vooral van de snelheid waarmee gehandeld wordt en de kwaliteit van de reanimatie.
In totaal hebben nu zo'n 25.000 Nederlanders een niet-reanimerenpenning. Daarop staat dat de drager niet gereanimeerd wil worden. Het gros van de aanvragers is tussen de 60 en de 80 jaar oud. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top