ACTUEEL

Longartsen: 'Europese luchtnormen zijn schadelijk'

Tijdens een symposium op 1 oktober in het AMC in Amsterdam waren wetenschappers, artsen en beleidsmakers het er over eens: de Europese normen voor luchtkwaliteit zijn te slap en zelfs een gevaar voor de volksgezondheid. De normen van de WHO en de Verenigde Staten zijn veel strenger om gezondheidsschade te voorkomen.

Overheden schieten tekort in het beschermen van haar burgers, zo was de algehele conclusie.

Fijnstof

Longartsen moeten aan de bel trekken over de gezondheidseffecten van slechte luchtkwaliteit, vindt Elisabeth Bel, hoogleraar longziekten AMC en sinds kort president van de European Respiratory Society. Want er is duidelijk verband tussen longziekten en uitstoot van fijnstof. Bel: “Sommige vormen van astma hebben zelfs hun origine in luchtvervuiling. Daar moeten we dan weer nieuwe dure geneesmiddelen voor uitvinden.”

Bewustwording

Bert Brunekreef, hoogleraar milieu-epidemiologie aan de Universiteit Utrecht, toonde aan dat de Europese normen voor luchtkwaliteit veel hoger liggen dan bijvoorbeeld in de Verenigde Staten. En ze komen al helemaal niet in de buurt van de standaard van de World Health Organization (WHO). Europa is nog niet half zo streng. De artsen en wetenschappers roepen de staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu en de Nederlandse regering op om hier zo snel mogelijk werk te maken. “Maar er moet ook bewustwording komen bij gemeentes, gezondheidsinstellingen en zorgverzekeraars”, zo pleitte Renée van Snippenburg, longarts in het Diakonessenhuis Utrecht. Ze waarschuwde dat zelfs kortdurende blootstelling aan een grote hoeveelheid fijnstof al schadelijke gevolgen kan hebben.

Campagne

Ook uit het publiek klonk de behoefte aan een campagne. Die zou eigenlijk gedragen moeten worden door betrokken longartsen, vergelijkbaar met Wanda de Kanter en Pauline Dekker in hun strijd tegen de tabaksindustrie. Op het gebied van luchtkwaliteit is er de Stichting schone lucht voor iedereen, die ook het symposium in het AMC organiseerde. Een van de initiators daarvan is juist een farmaceut: Chiesi. “Als bedrijf dat geneesmiddelen ontwikkelt op het gebied van longziekten hebben wij echt wat met lucht tenslotte”, zegt Maurits Huigen, directeur van Chiesi Nederland. “We weten als geen ander wat de effecte van vervuilde lucht op de longen kunnen zijn.”

2 Reacties

om een reactie achter te laten

henk daalder

12 februari 2015

Een goede campagne start zou zijn, "alle houtkachel stokers aan het gas"
Help de 1 miljoen houtkachel stokers om hun kachel om te bouwen op gas.
Gezondheisschade ontstaat door blootsteling aan fijnstof, niet door normen er voor.
Houtkachels zjn een puntbron, waar de normen sterk worden overschreden. De buren van houtkachel stokers worden daardoor blootgesteld aan veel te hoge concentraties fijnstof.

Het RIVM verdoelzelt deze 1 miljoen puntbronnen door de uit te smeren over de hele regio en ze als achtergrond concentratie te presenteren.
Terwijl vlak naast die 1 miljoen puntbronnen, de houtkachel stokers, ca 6 miljoen mensen wonen.
Vaak in woonbuurten met veel eigen woningen.

Laten we niet vergeten dat 180.000 DALY per jaar, 400 stervende mensen zijn, elke dag weer anderen di gemiddeld 10 jaar eerder sterven, stilletjes in benauwdheid of vergetelheid van de hart en vaatziekte

Jos Merks

31 december 2018

Dit artikel is van 2014. We zijn nu meer dan 4 jaar verder. Wat is er gebeurd? Helemaal niets.
Vorig jaar nog ging er een waarschuwing naar de Tweede Kamer voorzien van de handtekening van 169 longartsen over luchtvervuiling in zijn algemeenheid, door o.a. verkeer en de ziekmakende houtkachels. Ook de Veiligheidsraad oordeelde dit jaar dat vuurwerk verboden moest worden. Maar deze Tweede Kamer lapt alles aan zijn laars. Zij laten de 1,2 miljoen mensen met astma, COPD of andere longziekten of luchtweginfecties gewoon in de kou staan. Zij laten het gewoon doorgaan dat 12.000 mensen aldus de Gezondheidsraad eerder komen te overlijden dan nodig dankzij de luchtvervuiling. Om 500 verkeersdoden per jaar maken zij zich wel druk. Snapt u het nog?
Het eenvoudigste middel is stoppen met hout stoken, vuurwerk en vreugdevuren. Kwestie van uitvoeren. Twee jaar protesten en daarna is men gewend. Net zoals roken in de horeca kon worden uitgebannen. Het kan toch niet zo zijn, dat de lol van een miljoen mensen het keven van miljoenen mensen kan vergallen?

Top