ACTUEEL

ACM: Friese zorgaanbieders mogen fuseren

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) geeft toestemming voor een Friese fusie. Zorgaanbieders Kwadrantgroep, Antonius Zorggroep en Nij Smellinghe/Pasana mogen samengaan.

Dat heeft de ACM op 6 oktober bekend gemaakt. Door de fusie valt geen noemenswaardige concurrentie weg, omdat die in de huidige situatie tussen de drie zorgaanbieders ook nauwelijks aanwezig is, zo concludeert de ACM. De cliënten van deze zorgaanbieders komen uit verschillende regio’s en er blijven voor cliënten na de fusie voldoende keuzemogelijkheden over.

Jaaromzet

De organisaties leveren allemaal thuiszorg en huishoudelijke hulp. Ze hebben verpleeg- en verzorgingshuizen en ziekenhuizen als het Antonius Ziekenhuis in Sneek en Emmeloord, Nij Smellinghe in Drachten en De Sionsberg in Dokkum. Door de fusie zal een concern met een jaaromzet van ongeveer een half miljard euro ontstaan.

Concurrentiedruk

Zorgverzekeraar De Friesland heeft wel vraagtekens bij de voorgenomen fusie. De zorgverzekeraar vreest dat zijn onderhandelingspositie zal afnemen omdat er minde ziekenhuizen overblijven. Maar ACM stelt dat ziekenhuizen buiten de regio voor voldoende concurrentiedruk zorgen.

Financiële problemen

De fusie had eigenlijk begin dit jaar al rond moeten zijn. Extra boekenonderzoek en de financiële problemen van ziekenhuis De Sionsberg zorgden voor vertraging. Na de ACM moet ook de NZa nog definitief toestemming voor de fusie geven.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top