ACTUEEL

Eerste Europese ebolabesmetting in Spanje

De Spaanse minister van Gezondheid Ana Mato heeft maandagavond bevestigd dat een Spaanse verpleegster in een ziekenhuis in Madrid besmet is geraakt met het ebolavirus. Zij is de eerste persoon die in Europa met de dodelijke ziekte geïnfecteerd is geraakt. Eerder hadden bronnen op het ministerie al gezegd dat twee testen bij de vrouw positief waren.

Spaanse autoriteiten haasten zich om in kaart te brengen wie contact hebben gehad met de verpleegster bij wie het ebolavirus is vastgesteld. De autoriteiten sluiten niet uit dat anderen door de vrouw zijn aangestoken. "De waarschijnlijkheid van infecties is gering, maar bestaat", aldus de chef van de alarmcentrale van het ministerie van Volksgezondheid. De echtgenoot van de verpleegster is inmiddels ook in quarantaine gegaan.

Protocollen gevolgd

Volgens de minister zijn alle protocollen van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO gevolgd. De besmette vrouw was op vakantie gegaan nadat de ebolapatiënt die zij in Madrid behandelde, een Spaanse geestelijke, op 25 september overleed. Zij zou maar twee keer in de kamer van de geestelijke zijn geweest. Vijf dagen na het overlijden van de priester werd de vrouw ziek. De 44-jarige vrouw ging vervolgens zelf naar het ziekenhuis in haar woonplaats Alcorcón, bij Madrid. Dat meldde de krant El Pais. Zij is getrouwd en heeft geen kinderen.

Spoedzitting

Het crisisteam van het ministerie is maandagavond in spoedzitting bij elkaar gekomen. De besmette vrouw werkt in het Madrileens ziekenhuis Carlos III. Ze verzorgde daar de met ebola besmette Spaanse priester Manuel García Viejo. De man was vanuit Sierra Leone overgebracht naar een ziekenhuis in de Spaanse hoofdstad.

García Viejo was het tweede Spaanse slachtoffer van de uitbraak van ebola in West-Afrika. De missionaris Miguel Pajares overleed half augustus in een ziekenhuis in Madrid, nadat hij in Liberia met het ebolavirus was besmet. Dertig verpleegkundigen en artsen die de twee geestelijken hebben behandeld, worden in de gaten gehouden. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top